HEMMAGJORT MED RABARBER
RABARBERLEMONAD, ca. 8dl oblandad saft:
500g rabarber
7,5 dl vatten
Juice från 2 citroner
2-2,5 dl strösocker
Skölj rabarberna och skär i små bitar. Lägg dessa i en kastrull tillsammans med vattnet och en matsked citron. Koka upp och låt sjuda i ca. 15 minuter. Sila över saften till en annan kastrull, tillsätt sockret och värm tills det löses upp. Låt lemonaden svalna en stund innan du tillsätter resten av citronsaften. Smaka av, tillsätt eventuellt mer socker!
Låt svalna helt innan du häller över till en flaska som förvaras i kylen.
KNÄCKIG RABARBERKAKA:
500g rabarber
2 dl havregryn
2 dl strösocker
1,75 dl vetemjöl
1 krm vaniljsocker
0,5 tsk bakpulver
125g smör
0,5 dl grädde
0,5 dl sirap
Smöra en ugnsäker form. Skala och skär rabarberna i små bitar och lägg i formen. Blanda alla de torra ingredienserna i en skål. Smält smöret tillsammans med grädden och sirapen. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda. Bred ut smeten över rabarberna. Gräddas i ca. 40-50 minuter på 150 grader, eller tills kakan fått fin färg.
Jag gjorde dubbelsats då jag använde mig av en ganska stor form!